Allt om horoskop och astrologi
av Stefan Stenudd

MENY
STJÄRNTECKEN
HOROSKOP
TEST


Jungfrun

Granskarens stjärntecken i horoskopet

Symbolen för Jungfruns stjärntecken i tusch av Stefan Stenudd.
Jungfruns stjärntecken. Kalligrafi i tusch av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se en förstoring.

Jungfrun är ett snårigt stjärntecken med sidor av både intellektualism och materialism. Människor med solen i Jungfrun är över lag en svårlirkad samling, med sinne för detaljer och tveksamhet inför förändring — inte ovilja direkt, men ett ordentligt mått betänksamhet.


Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor.
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.

       Jungfrur litar inte på sådant som sker plötsligt, utan ser det som en grundlag att var sak ska ta sin tid. Ändå är Jungfrun envis med att genomföra de förändringar som efter noggrann analys har visat sig nödvändiga.

       Jungfruns sinne för detaljernas betydelse och energi för tålamodskrävande petimeterarbete gör Jungfrun värdefull när det gäller att realisera såväl stora som små planer. Jungfrur visar stor flit och arbetsvilja.

       Jungfrun är det trägna och flitiga arbetets stjärntecken. Att aldrig hoppa på något obetänkt, att i stället alltid noggrant granska och kritisera och tänka igenom är kännetecknande för Jungfrun. Inte ett enda förhastat drag.

       Trots all noggrannhet och omsorg med detaljer är Jungfrun den som ofta ångrar sig efteråt och tänker på alla "i stället". Det finns inget slarv hos Jungfrun, inget som är för smått för att hoppas över. Allt går med samma eftertänksamhet.

       Det kritiska sinnelaget gör att mycket som inte riktigt duger aldrig blir av, men när det väl kommer till handling är Jungfrun närmast outtröttlig. Jungfruattityden präglas av mycken tveksamhet. Jungfrun säger ofta "Tänk dig för!"


Jungfruns symbol

Fakta om Jungfrun

Stjärntecken:

Element / Tillstånd:

Härskare / Exalterar:

Nyckelord:

Motto:

Karaktär:

Datum:

Arketyp:

Jungfrun, Virgo

Jord / Rörlig

Merkurius / Venus

Kritik

"Jag granskar."

Inspektör

23 augusti — 22 september

Hantverkaren


Stjärnbilden Jungfrun. Från Hevelius, Firmamentum, 1690.
Stjärnbilden Jungfrun. Från Hevelius, Firmamentum, 1690.


Jungfruns tre typer

Varje stjärntecken indelas i tre delar om 10° var, som kallas dekader (eller dekaner). Den första har en kardinal tendens, den andra fast och den tredje rörlig — oavsett vilken kvalitet stjärntecknet som helhet har. Därmed nyanseras den astrologiska betydelsen för stjärntecknet, beroende på vilken dekad solen befinner sig i. Här är Jungfruns tre dekader och vad de säger om personer födda med solen där:


Alla födda 23 augusti-1 september
Jungfruns kardinala dekad

Här går Jungfruns kritiska drag nästan en aning långt. Aldrig är han nöjd, aldrig vill han ge med sig i dispyter. Det är en envishet som kan nå till månen, men den är aningen svår för andra att leva med. Den med solen i denna del av Jungfrun har den största tillit till sin egen förmåga — särskilt när det gäller praktiska ting. Vidare är Jungfrun duktig på att organisera både sitt eget och andras arbete, få rutiner att fungera och bringa ordning i det vildaste kaos. Utan ett meningsfullt arbete är den kardinala Jungfrun djupt olycklig.

       För att denna Jungfrus arbete ska vara meningsfullt behöver det absolut inte vara särskilt märkvärdigt, men det ska ge möjlighet till konkretisering och svåra problem att bita i. En utmaning i det lilla. Den kardinala Jungfrun är vardagsmänniskan som ser dramatik och finner glädje i rutinen. Svårigheter gör honom nästan munter. Det är svårt att finna knepigheter som denna Jungfru går bet på, om han bara får tid. Med solen i denna del av Jungfrun har han en intolerant sida, en brådska att fixa och färdigställa som kan leda honom lite galet, liksom en tendens att döma andra människor och deras insatser lite väl förhastat.

       Den kardinala Jungfruns förhållande till fadern är ingen dans på rosor. De är aldrig riktigt nöjda med varandra, snabba till kritik och otåliga inför varandras brister. En viss avsaknad av förståelse, eller ens vilja till förståelse. Men får de något vettigt att ge sig på tillsammans, är de skickliga kompanjoner. Som par är de också snabba att lösa alla familjens vardagsproblem.


Alla födda 2-11 september
Jungfruns fasta dekad

Detta är den sävliga arbetarens dekad i Jungfrun. Den som får allt uträttat, hur knepigt det än kan vara, hur omfattande det än är — men i sinom tid. Det går sällan fort, men det blir bra gjort. Med sävlig säkerhet och kompetens benar den fasta Junfrun upp varje svårighet och löser sedermera den mest gordiska av knutar. Status quo är idealet, vardag, vanor och rutin. Det välkända, varaktiga är den fasta Jungfruns hemmaplan och grund till hans trivsel. Den som har solen i denna del av Jungfrun framför sin kritik sansat men är ändå omedgörlig. Varje åsikt står han oändligt fast vid, men brukar ha resonerat länge innan han nådde den. Områden där denna Jungfru inte känner sig viss vägrar han att uttala sig om.

       Den fasta Jungfrun är vansinnigt metodisk i allt han företar sig, och arbetet är centrum i hans liv — ett arbete han sällan byter eller avviker ifrån. Livet är för denna Jungfru den sega marschen av träget arbete från vagga till grav. Den som har solen i denna del av Jungfrun axlar villigt sina bördor och följer de strängaste discipliner utan svårighet. Man ser inte mycket av den fasta Jungfruns självförverkligande eller utlevnad men han är trygg i vissheten om att minsann dra sitt strå till stacken, och känner närmast ett förakt för människor som inte lika ihärdigt uppfyller sina plikter.

       Den fasta Jungfruns förhållande till fadern är aningen bistert, även om de mestadels är överens. De lever båda efter ganska stränga regler i sitt förhållande, där inte så mycket händer av känsloutbrott eller förändring. De umgås i avspända former genom att utföra gemensamma enkla sysslor. Man får känslan av att de känt varandra i tusen år. De är väl medvetna om varandras brister och grinar illa åt dem, men är inte alltför högröstade i sin kritik.


Alla födda 12-22 september
Jungfruns rörliga dekad

I denna del av Jungfrun finns rastlöshet och den närmast obotliga kritiken mot sig själv och mot andra. Den rörliga Jungfrun är den ständiga tvivlaren, som aldrig vågar sätta sitt hopp till planer eller löften, knappt ens när de realiserats. Alltid hör man denna Jungfrus varningar och tvivel, aldrig släpper han på det evigt vaksamma förnuftet — vilket självklart gör honom värdefull, om än inte alltid så uppmuntrande. Den som har solen i denna del av Jungfrun har en förmåga att behärska detaljer och intrikata mönster som är närmast otrolig. Inget är för fint eller gyttrigt för honom att bena ut. Den rörliga Jungfrun är hela tiden på gång att sortera och ordna sitt liv, men når aldrig ett helt färdigt resultat. Det gäller över huvud taget hans arbete. Självkritiken är så svårtystad att den rörliga Jungfrun evinnerligen kan hålla på att revidera och putsa på sina verk, utan att någonsin bli helt nöjd och helt färdig. Att rätta till kan vara närmast en mani, men en för andra människor värdefull egenskap.


Jungfruns stjärntecken
Stjärntecknet Jungfrun (Virgo).
Illustration från Hyginus, Poeticon astronomicon, 1482.


       Denna Jungfru har en tydligt intellektuell prägel, en strävan efter att förstå eller ha klart för sig. Den rörliga Jungfrun uppskattar att studera, lära utantill och göra rader av anteckningar. Samvetsgrannheten är så stor att den ibland blir svåröverskådlig. En aning paradoxalt. Det oroliga ordningssinnet.

       Den rörliga Jungfruns förhållande till fadern är labilt. De har lite svårt att härda ut med varandras brister, men vet inte hur de ska komma tillrätta med dem, eller ens påpeka dem. Det känns som om något ofullgånget existerar mellan dem. De har känslor för varandra men svårigheter att ge uttryck för dem. Därför lever de i en föreställning om att de skulle kunna ha utvecklat ett så mycket bättre förhållande, om bara saker och ting varit annorlunda, eller om de finge försöka från början.


Hur ditt stjärntecken passar ihop med de andra stjärntecknen.

Hur Jungfrun passar ihop med andra stjärntecken

Klicka på bilden för att läsa om hur ditt zodiaktecken Jungfrun gör sig i par med andra stjärntecken.


Vilket stjärntecken är du mest lik?

Här är en fri test för att ta reda på vilket stjärntecken du är mest lik — oavsett vilket tecken du är född i. Klicka på rubriken.


Stjärntecken för alla datum

Är du säker på att du har rätt stjärntecken? Räkna ut det astrologiska stjärntecknet för ditt födelsedatum exakt, i detta enkla formulär. Du får också veta på vilken grad i tecknet solen var då. Klicka på rubriken.NÄSTAAndra böcker av mig


Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Skapelsemyternas innehåll och mönster, samt hur de har tolkats genom århundradena, av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Tao te ching, av Lao Tzu — översatt och kommenterad av Stefan Stenudd.

Tao te ching, taoismens källa

Den kinesiska klassikern om stillsamhetens livsvisdom enligt Lao Tzu, i svensk tolkning med utförliga förklaringar av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Meny


Allt om ditt stjärntecken och vad det säger om dig enligt astrologin:

Symbolen för Vädurens stjärntecken.Väduren


Symbolen för Oxens stjärntecken.Oxen


Symbolen för Tvillingarnas stjärntecken.Tvillingarna


Symbolen för Kräftans stjärntecken.Kräftan


Symbolen för Lejonets stjärntecken.Lejonet


Symbolen för Jungfruns stjärntecken.Jungfrun


Symbolen för Vågens stjärntecken.Vågen


Symbolen för Skorpionens stjärntecken.Skorpionen


Symbolen för Skyttens stjärntecken.Skytten


Symbolen för Stenbockens stjärntecken.Stenbocken


Symbolen för Vattumannens stjärntecken.Vattumannen


Symbolen för Fiskarnas stjärntecken.FiskarnaStjärnteckentest

Vilket stjärntecken är du mest lik?


Stjärntecken för alla datum

Räkna ut ditt astrologiska stjärntecken exakt.


Allt om horoskop och astrologi

Hela boken Ställ och tolka ditt horoskop online.

Förord


Astrologins beståndsdelar


Solen i horoskopet — ditt stjärntecken


Horoskopets kombinationer


Planeterna i zodiaken


Ascendenten (AC) och husen i zodiaken

AC i Väduren

AC i Oxen

AC i Tvillingarna

AC i Kräftan

AC i Lejonet

AC i Jungfrun

AC i Vågen

AC i Skorpionen

AC i Skytten

AC i Stenbocken

AC i Vattumannen

AC i Fiskarna


Planeterna i husen


Aspekterna i horoskopet


Tolkning av horoskopet


Några tolkningstekniker


Partnerhoroskop


Gör det själv


Efterord


Horoskop för nya millenniet

Astrologiska förutsägelser för hela 2000-talet, samt utförliga beskrivningar av hur astrologisk tolkning av Sveriges och hela världens horoskop går till.


Om Cookies och GDPR


My Astrology Site in English


Complete Horoscope

Complete Horoscope

My English website about true classical astrology and the complete horoscope, with many examples and explanations.


Mina andra hemsidor

På svenska:

Stenudd.se

Taoismen

Blogg

In English:

Stenudd.com

Tarot Card Meanings

I Ching Online


Mina astrologiböcker

Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd.

Horoskop för nya millenniet

Stefan Stenudds bok om horoskop för länder och hela världen, med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet och handledning i hur mundan astrologi går till. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd.

Your Health in Your Horoscope

Stefan Stenudd's book on medical astrology, how to use your horoscope to learn about your health. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Capricorn Zodiac Sign, by Stefan Stenudd.

Capricorn Zodiac Sign

Stefan Stenudd's book on the astrological meanings of the star sign Capricorn, its personality traits, compatibility with other signs, archetype, and on and on. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Stefan Stenudd

Stefan Stenudd


Om mig
Jag är författare till flera böcker om astrologi, samt annan facklitteratur och romaner. Jag är även idéhistoriker med forskning i skapelsemyternas tankemönster. Klicka på bilden för att komma till min hemsida.

Astrologi.nu — allt om astrologi, horoskop och stjärntecken.


© Stefan Stenudd, astrologi.nu