Allt om horoskop och astrologi
av Stefan Stenudd

MENY
STJÄRNTECKEN
HOROSKOP
TEST


Hur du ställer ditt horoskop

Ett exempel


Nu övar vi oss genom att upprätta och hastigt tolka Christers horoskop. Känner du dig säker på din sak kan du förstås hoppa över det här kapitlet och genast börja räkna på ditt eget horoskop.


Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor.
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.

 1. Anteckna födelsedata. Platsens longitud och latitud, året, månaden, dagen och klockslaget.
  Christer föddes i Stockholm den 22 juli 1963 klockan 6.30 på morgonen. Födelsetiden är misstänkt jämn, så den borde man väl kontrollera en gång till, men sedan är det bara att tuta och köra. Stockholms longitud är 18,1° östlig och latituden 59,3° nordlig.

 2. Kontrollera om sommartid gäller. I så fall, dra ifrån en timma på födelseklockslaget.
  Många horoskopprogram gör detta automatiskt — men inte alla. 1963 hade sommartid inte satt igång i Sverige, annars är ju Christer född den del av året när det numera förvisso är sommartid. Födelseklockslaget är alltså fortfarande 6.30.

 3. Kör uppgifterna i horoskopprogrammet.
  Antingen på Internet eller ett program du installerat på din egen dator. Kom ihåg att först göra de val beträffande hussystem, orbus för aspekter och så vidare, som du önskar.

 4. Kontrollera uträkningen
  Om du inte är säker på att allt är som det ska, till exempel om du är ovan vid programmet.

 5. Teckna horoskopet.
  Om inte ditt horoskopprogram gör det, eller gör det annorlunda än du själv vill ha det. Så här är positionerna i Christers horoskop, avrundat till hela gradtal:


Christers planetpositioner

 

GRAD I ZODIAKEN

ascendenten

Medium Coeli

solen

månen

Merkurius

Venus

Mars

Jupiter

Saturnus

Uranus

Neptunus

Pluto

29°  

12°  

29°  

15°  

6°  

18°  

27°  

19°  

22°  

3°  

13°  

10°  

Lejonet

Oxen

Kräftan

Lejonet

Lejonet

Kräftan

Jungfrun

Väduren

Vattumannen (Retro.)

Jungfrun

Skorpionen

Jungfrun


       Det ser ju ut att stämma. Sol, Merkurius och Venus är nära varandra, ascendenten och Medium Coeli är sisådär 90° ifrån varandra och Neptunus och Pluto sådär 60° isär, dessutom i de stjärntecken vi vet med oss att de rörde sig i under 60-talet.


Christers horoskop.
Christers horoskop.


     Bara en av planeterna är i retrograd, det brukar vara ett par tre stycken. Men det måste inte vara det, dessutom minns vi att det var riktigt nära för Neptunus, så OK. Vi har kanske räknat rätt, då.

       Nu är det dags att rita in alltihop i horoskopmallen. Men det litar jag på att läsaren klarar, så vi gör som provköken i TV — vi tar fram den färdiga rätten, horoskopet, och hugger in med tolkningen.


Tolkning av horoskopet

Att tolka ett horoskop är lite grann som att spela piano. Man sätter sig ned vid klaviaturen och låter fingrarna vila en stund. När man sedan väl kommit igång, så flyter det nästan av sig självt.

       Att lyckas bra med tolkningen är mer en fråga om inspiration än om kunskap. Som jag tidigare sagt gäller det att associera mellan horoskopets symbolbild och människans verklighet. Infall är hundra gånger värdefullare än konventioner, instinkt mycket bättre än formalitet.

       Liksom varje människa kan sägas vara ett unikum av alldeles speciella anlag och omständigheter, är hennes horoskop en lika unik helhet — inte en samling komponenter att läsas som en tabell eller telefonkatalog. En sammangjuten enhet, en klar gestalt, precis som människan horoskopet avbildar, når man bara fram till om man betraktar och liksom känner efter.

       Därför är det klokt att närma sig horoskopet långsamt, och att först överblicka helheten en god stund, innan det blir dags att slå ner som en hök på detaljerna.

       Det syns med en gång att Christers horoskop väger över på vänstra sidan, den som handlar mer om vad man är än vad man gör. I första och tolfte huset har han sju av de tolv planetpunkterna, dessutom några av de viktigaste: solen, månen och ascendenten. Det måste vara i de två fälten av hans liv, som det mesta uppstår och uttrycks.

       Aspekterna drar sig också dit, förstås. Framför allt är månen rik på aspekter — tre stycken, en till Medium Coeli och en till Jupiter, som båda också har tre aspekter. Man bör minnas dessa tre punkter, för de kan nog förklara en hel del av horoskopets dynamik.

       Första huset hör nästan helt och hållet till Jungfrun, men ascendenten är faktiskt i Lejonet — dess sista grad. Horoskopets härskare är alltså solen — som bara är 1° från sitt stjärntecken. Soltecknet Kräftan har sin härskare månen i Lejonet, det vill säga vad solen härskar över. En intressant kombination.

       Ingen av planeterna är i stjärntecknet den härskar över, inte heller i motsvarande hus. Man kan därför låta planeternas inneboende betydelse avgöra deras inflytande här — och deras aspekter, förstås.

       Statistiken visar att sex av planeterna är i fasta stjärntecken och bara en planet i luft. Det skapar onekligen en väldig tröghet. Hans fyra planeter i eldtecken skulle göra en skillnad, om inte tre av dem var i Lejonet — dessutom i tolfte huset.

       Man anar alltså en person som inte får så mycket gjort, en som verkligen är, mer än gör.

       Till sitt yttre visar han upp en rätt ståtlig gestalt och är angelägen om det, visar ascendenten. Men snart ser folk i stället Jungfrun i första huset, som förvisso har många fascinerande drag men ju blir mer om sig och kring sig än sådär pompös.

       Uranus kommer tidigt i första huset, så han väcker ett väldigt intresse hos folk, och när han kritiserar lyssnar man verkligen. Så kommer Pluto, som visar att folks bild av Christer verkligen kan förändras, och han byter själv gestalt och uppträdande — efter noggrann förberedelse. Det verkar dramatiskt och kommer plötsligt, men det är alltid fullt förståeligt. Han har goda skäl när han ändrar attityd, precis som omgivningen har när den ändrar bild av honom.

       Mars på slutet antyder att han inte känner sig helt nöjd med sitt yttre, att självkritiken vaknar, likaså andras synpunkter på honom och hans brister. Det är förmodligen just detta som leder till attitydförändringarna, så snart bara Uranus först givit honom goda fingervisningar om hur och varför.

       Andra huset är tomt i Vågen. Ekonomin är i balans, för Christer håller reda på sina pengar och tänker sig för.

       Tredje huset visar att han såväl i skolan under uppväxten som i sitt umgänge har vissa oförlösta spänningar. Det finns en otrygghet, en laddning, som inte går att förklara. Neptunus gör att allt kan verka mycket mer hisnande än det är, och såväl klasskamraterna på den tiden som umgänget för jämnan odlar ett antal föreställningar om varandra — särskilt om Christer. Sextilen till Pluto i första huset antyder att detta i hög grad hjälper till när han byter gestalt, likaså att hans gestaltbyte får vänkretsens fantasi att ta sig ännu häftigare banor. Men Neptunus innebär också att Christer inspireras mycket av sina vänner, de skänker honom idéer och drömmar, och ger hans inre liv kvaliteter som det annars kanske skulle sakna.

       Fjärde huset är tomt, Skytten visar att hemmet och familjen vill Christer ha synnerligen lösa tyglar till. Han gillar inte att låsa in sig med den lilla kärnfamiljen.

       Nöjen och fritid är inte vansinnigt viktiga i Christers liv, då femte huset är tomt, men Stenbocken gör att han ändå har stora ambitioner med sin lediga tid. Då ska något åstadkommas, fritiden ska utnyttjas väl.

       I arbetet är han allvarsam och strävar efter att förstå och behärska, gärna också förnya sina uppgifter. Saturnus som kommer senare visar att han så småningom gör sig oumbärlig på jobbet och får ett stort ansvar. Eftersom planeten är i retrograd blir det inte precis fråga om någon chefspost, men på sitt smått obemärkta vis blir han ändå en klippa och den vars synpunkter man alltid tar hänsyn till.

       Partnerhuset är tomt och står i Fiskarna. Christer är inte den förste att gifta sig, han prövar sig fram och har svårt att finna den rätta. Ändå är han varje gång beredd till stora eftergifter för partnern.

       Åttonde husets Vädur visar att han förhåller sig trotsigt såväl till födsel som död, likaså till tjocka släkten. Här ska inga barn bli gjorda utan att han gått med på det, inte heller ska livet ryckas från honom om han inte själv tycker att det är dags. Basta! Jupiter ungefär mitt i, hjälper honom förstås i hans trotsiga vilja. Den ger honom många erfarenheter och möjligheter som har med födelse och död att göra. Kanske ärver han en hel del. Det är också troligt att släkten hjälper honom i jobbet.

       Några större förändringar vill han inte veta av. Nionde huset ligger i Oxen, och där har Christer också sin Medium Coeli. Han ser sig själv som en trygg och stadig figur, mitt i en värld av föränderlighet. Hur det än stormar runt honom, tycker Christer att han har god kontroll. Och han tänker inte låta sig lockas iväg på dumheter eller på meningslösa nyheter.

       Medium Coelis alla aspekter får säkert Christer att tro att han vet allt om sig själv, men oppositionen till Neptunus i tredje huset har han ingen aning om. Christer kan alltså inte se hur vännerna undrar över honom, inte heller hur de inspirerar honom. När han förändrar sitt yttre så ser han det som ett sätt att förhålla sig till den föränderliga omvärlden. I och med att han byter attityd, tänker han, så kan han i själva verket fortsätta precis som förr.

       Tionde huset är tomt i Tvillingarna, vilket återigen antyder att karriären inte är något som ligger för honom. Han bryr sig inte, tycker att det är fullt nog med att folk i omgivningen känner till honom — styra och ställa över dem vill han inte.

       Elfte huset är behagligt med Kräftan och Venus. Inför omvärlden och mänskligheten hyser Christer de välvilligaste känslor. Han engagerar sig gärna i att hjälpa andra, i välgörenhet och att verka för att världen blir en bättre plats för folk att leva i.

       Tolfte huset börjar med solen precis på husgränsen. Det hade nog varit behagligt för Christer att ha fötts bara några minuter senare. Solen talar om både fysisk och andlig svaghet. Eftersom han är Kräfta är det framför allt det känslomässiga som försvagas, fast det har förutsättningar att blomstra. Han får inte ut sina känslor, kan inte leva så ömt och behagfullt som han skulle önska sig.

       Också månen är ju placerad i detta hus, vilket en gång till understryker hur pass Christer måste lägga band på sina känslor. Kvadraturen till Medium Coeli visar att han är mycket medveten om och lider av det — utan att kunna göra något åt det. Kvadraturen till Neptunus berättar bland annat att det är just hans oförmåga att leva ut sina behov och känslor som gör att vännerna spekulerar om honom. De kan ju inte tro att han inte lever ut sådant som de känner rör sig inom honom. Trigonen till Jupiter i åttonde huset visar att han i alla fall genom denna självbehärskning har lättare att hantera alla de frågor som hör åttonde huset till.

       Merkurius berättar också att han har svårt att uttrycka sig i tal och skrift, han kan tänka en del men har inte lika lätt att få ur sig tankarna och göra dem begripliga för andra. Det blir nog mest att han håller käft, för att inte verka dum. Lejonet här visar att det som gäller precis honom själv, hans egna känslor, hans tankar om sig själv, är det som han har svårast att få ur sig.

       Det ska sägas att en så stor anhopning i tolfte huset naturligtvis är en lite vemodig konstellation. Christer tycks i mångt och mycket sätta sitt liv åt sidan för något annat, vad det nu kan vara. Kanske är det ändå vännerna, med Neptunus i Skorpionen, och släkten, med Jupiter i Väduren, som han allra mest lever för. Det är i så fall onekligen sympatiskt. Man får hoppas att dessa förstår att visa honom sin tacksamhet.


NÄSTAAndra böcker av mig


Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Skapelsemyternas innehåll och mönster, samt hur de har tolkats genom århundradena, av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Nu även som Kindle ebok på Amazon.

Tao te ching, av Lao Tzu — översatt och kommenterad av Stefan Stenudd.

Tao te ching, taoismens källa

Den kinesiska klassikern om stillsamhetens livsvisdom enligt Lao Tzu, i svensk tolkning med utförliga förklaringar av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Meny


Allt om ditt stjärntecken och vad det säger om dig enligt astrologin:

Symbolen för Vädurens stjärntecken.Väduren


Symbolen för Oxens stjärntecken.Oxen


Symbolen för Tvillingarnas stjärntecken.Tvillingarna


Symbolen för Kräftans stjärntecken.Kräftan


Symbolen för Lejonets stjärntecken.Lejonet


Symbolen för Jungfruns stjärntecken.Jungfrun


Symbolen för Vågens stjärntecken.Vågen


Symbolen för Skorpionens stjärntecken.Skorpionen


Symbolen för Skyttens stjärntecken.Skytten


Symbolen för Stenbockens stjärntecken.Stenbocken


Symbolen för Vattumannens stjärntecken.Vattumannen


Symbolen för Fiskarnas stjärntecken.FiskarnaStjärnteckentest

Vilket stjärntecken är du mest lik?


Stjärntecken för alla datum

Räkna ut ditt astrologiska stjärntecken exakt.


Sveriges NATO-horoskop

Astrologisk analys av den svenska anslutningen till NATO.


Allt om horoskop och astrologi

Hela boken Ställ och tolka ditt horoskop online.

Förord


Astrologins beståndsdelar


Solen i horoskopet — ditt stjärntecken


Horoskopets kombinationer


Planeterna i zodiaken


Ascendenten (AC) och husen i zodiaken

AC i Väduren

AC i Oxen

AC i Tvillingarna

AC i Kräftan

AC i Lejonet

AC i Jungfrun

AC i Vågen

AC i Skorpionen

AC i Skytten

AC i Stenbocken

AC i Vattumannen

AC i Fiskarna


Planeterna i husen


Aspekterna i horoskopet


Tolkning av horoskopet


Några tolkningstekniker


Partnerhoroskop


Gör det själv


Efterord


Horoskop för nya millenniet

Astrologiska förutsägelser för hela 2000-talet, samt utförliga beskrivningar av hur astrologisk tolkning av Sveriges och hela världens horoskop går till.


Om Cookies och GDPR


My Astrology Site in English


Complete Horoscope

Complete Horoscope

My English website about true classical astrology and the complete horoscope, with many examples and explanations.


Mina andra hemsidor

På svenska:

Stenudd.se

Taoismen

Blogg

In English:

Stenudd.com

Tarot Card Meanings

I Ching Online


Mina astrologiböcker

Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd.

Horoskop för nya millenniet

Stefan Stenudds bok om horoskop för länder och hela världen, med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet och handledning i hur mundan astrologi går till. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd.

Your Health in Your Horoscope

Stefan Stenudd's book on medical astrology, how to use your horoscope to learn about your health. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Capricorn Zodiac Sign, by Stefan Stenudd.

Capricorn Zodiac Sign

Stefan Stenudd's book on the astrological meanings of the star sign Capricorn, its personality traits, compatibility with other signs, archetype, and on and on. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Stefan Stenudd

Stefan Stenudd


Om mig
Jag är författare till flera böcker om astrologi, samt annan facklitteratur och romaner. Jag är även idéhistoriker med forskning i skapelsemyternas tankemönster. Klicka på bilden för att komma till min hemsida.

Astrologi.nu — allt om astrologi, horoskop och stjärntecken.


© Stefan Stenudd, astrologi.nu