Allt om horoskop och astrologi
av Stefan Stenudd

MENY
STJÄRNTECKEN
HOROSKOP
TEST


Ställ ditt horoskop

Så här gör du

Ställ ditt horoskop.

Nu är det så äntligen dags för dig att ställa ditt eget horoskop.


Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor.
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.

       Astrologins matematik är förstås densamma som astronomins, det vill säga ytterligt komplicerad. Himlakropparnas rörelser är inte lätta att räkna ut, så det ska du inte behöva göra.

       Horoskopet är inget annat än en bild av himlen, som den såg ut vid födelseögonblicket från platsen för födelsen. Var befann sig planeterna, hur stod jordklotet i sin rotation runt den egna axeln? Eftersom vi känner till hur planeterna rör sig går det att räkna ut för vilket datum som helst — såväl i det förflutna som i framtiden. Det är bara att hålla tungan rätt i mun och räkna rätt.


Gratis på Internet

När Ställ och tolka ditt horoskop gavs ut (i olika upplagor mellan 1979 och 1991) fanns inte Internet, ej heller några smidiga astrologidataprogram till överkomliga priser. Nu finns bådadera.

       Därmed är det en smal sak att räkna ut sitt horoskop och vara trygg i förvissningen att allt är korrekt. Flera hemsidor på Internet erbjuder gratis uträkning av ditt horoskop, det enda du behöver göra är att fylla i de relevanta personuppgifterna:

 1. födelsedatum
  år, månad, dag

 2. födelseklockslag
  timmar och minuter, så exakt som möjligt

 3. födelseort
  ort där själva födelsen ägde rum

Oftast har dessa horoskopprogram på Internet omfattande förteckningar över orter, men om din födelseort inte finns med kan det vara nödvändigt att antingen knappa in longitud och latitud för orten eller ange den närmaste större orten (om de bara skiljer några mil i avstånd mellan dem spelar det ytterst ringa roll för horoskopets beräkning).

       Viktigare än ortens exakta geografiska placering är klockslaget för födelsen — redan några minuters fel kan göra stor skillnad i horoskopet. Se därför till att du är riktigt säker på födelsetiden. Om du är det minsta osäker bör du kontrollera, allrahelst i den sjukhusjournal som fördes vid förlossningen — detta tar visst sjukhusen en avgift för numera, men det får det vara värt. Lita inte på din mors minne — speciellt inte om hon fött fler än ett barn. Under förlossningen hade hon ju helt andra ting att koncentrera sig på än klockan. Sjukhusens förlossningsavdelningar är däremot mycket tillförlitliga med sina tidsangivelser.

       Vad du får på Internet är de exakta positionerna för planeter, hus aspekter och så vidare i ditt horoskop, däremot varierar det hur snyggt de tecknar själva horoskopdiagrammet — på engelska kallat chart. Du kan vilja teckna din egen chart. I så fall är det klokt av dig att kontrollera resultatet med hjälp av de metoder som anges nedan.

       De charts som tecknas av astrologiprogrammen direkt bör man kunna lita så gott som blint på — men vill du vara riktigt säker så kan du gott besöka flera hemsidor och låta dem räkna ut ditt horoskop, så kan du jämföra mellan dem, både vad gäller uträkningarna och vad gäller hur de ritar sina charts.


Gratis horoskop på Internet

Här nedan är några sådana hemsidor, som jag hittat på Internet, men www är en rörlig värld så det kan förändras — nya kommer och gamla försvinner. En ämnessökning på Google och andra sökmotorer leder dig ganska snabbt till listor som förhoppningsvis uppdateras någorlunda, men det är snårigt att bland deras länkar hitta till gratishoroskopen — så börja gärna med att pröva dessa:

Astro Dienst

Astrolabe

0800-Horoscope Chart

AstroMart Chart calculation

Martin Bulgerin Transit calculator


Kalender för solens och månens positioner i zodiaken. Johannes Stöffler 1518.
Kalender för solens och månens positioner i zodiaken. Johannes Stöffler 1518.

Horoskopprogram på Internet

Om du fortsätter att tolka horoskop och vill ha andra än ditt eget uträknade, är det förstås inget som hindrar att du igen och igen utnyttjar ovannämnda gratistjänster. Det är dock en smula otympligt om du börjar få fart på horoskopin. Då bör du hellre skaffa dig ett horoskopprogram att ladda ner på din egen dator — det kan du ju dessutom modifiera och ställa in efter egna önskemål.

       Här är de viktigaste inställningarna att göra egna modifieringar av, men vartefter du lär känna ditt program blir du säkert angelägen om att putsa även på andra detaljer:

 1. Punkter att ta med
  Normalt brukar programmen klara att lägga in alla möjliga punkter förutom själva planeterna i horoskopet — många av dem gamla kända astrologiska elementa, andra moderna eller väldigt perifera ting. Gör ett urval, så att horoskopet inte blir för grötigt att tolka.

 2. Hussystem
  Det finns ett antal olika hussystem, såsom Placidus, Likahus och Regiomontanus. Själv tillämpar jag Likahus (på engelska Equal) och har så gjort i denna bok — men du kanske väljer något annat. Placidus är det vanligaste i västvärlden. Se till att välja vilket av hussystemen du vill att ditt program ska använda sig av.

 3. Aspekter
  Själv använder jag mig av de fem aspekter som redan Ptolemaios tillämpade: konjunktion, opposition, trigon, kvadratur och sextil. Det finns fler, och du bör ställa in ditt program på att ta med eller exkludera olika aspekter efter ditt eget behag.

 4. Orbis för aspekter
  Den tolerans som tillämpas för att en vinkel mellan två planetpunkter ska räknas som en aspekt varierar mycket från astrolog till astrolog. Själv är jag sträng och kräver 4° noggrannhet — många nöjer sig med 8° eller varierar orbis efter vilken aspekt det är fråga om. Detta kan du ställa in på ditt horoskopprogram, efter ditt eget huvud.


Några horoskopprogram

Här är några av de bästa horoskopprogrammen som du kan köpa via Internet — det första av dem är helt gratis. Du bör noga granska och pröva dem innan du slår till, dels för att de i regel kostar en slant och dels för att det tar en tid att bekanta sig med dem, så man vill inte gärna slösa tid på ett program som man sedan inte trivs med.

       Jag kan rekommendera AstroWorld, som jag själv gärna arbetar med och som är kvick att såväl installera som lära sig. Dess efemerid sträcker sig dock inte längre tillbaka än till 1600-talet (gratisprogrammet Astrolog har faktiskt tabeller så långt tillbaka som till cirka 3000 f.Kr.), likaså saknas massor av finesser — speciellt när det gäller möjligheten att göra egen design — som exempelvis WinStar har. Därför har jag på min dator samtliga dessa tre — men det är knappast nödvändigt för var och en.

 • Astrolog

  Gratis! De omfattande efemeriderna laddas ned separat från Internet men är inte alls svåra att installera.

 • AstroWorld

  Smidig programvara för Windows i lite olika utföranden med olika pris.

 • Matrix Win Star

  Omfattande program med mängder av finesser, som funnits med i datorbranschen länge (tidigare under namnet BlueStar). Det är rätt knepigt att lära sig använda.

 • AstroLabe Solar Fire

  Välutrustad programvara men också ganska kostsam.

 • Kairon — för Mac


Horoskopmallar

Om du behöver en mall för att rita upp ditt horoskop kan du fritt använda någon av dessa, som jag har gjort i olika utföranden:

Horoskopmallar


Kontrollera uträkningen

När du börjat använda ett horoskopprogram och fått kläm på det, så ska du väl inte längre behöva kontrollera resultatet, men innan dess är det en god idé att hålla öga på vad för uträkningar du kommer fram till — likaså om du själv tecknar dina horoskopdiagram.

       Tänk på att vara omsorgsfull. Få ting är så irriterande inom astrologin, som att ägna mödosamma timmar åt att tolka ett horoskop, bara för att lite senare upptäcka att det är felaktigt. Därför får du här några knep för att kontrollera om horoskopet är korrekt uträknat. Dessa kontrollpunkter kan inte avslöja alla fel, bara några, men redan det är värt en del — och fel har den egenheten att de sällan kommer ensamma. Så om du med dessa kontrollpunkter upptäcker något fel i horoskopet — gör om det från början.


Enkla kontroller av horoskopet:

       Sol, Merkurius och Venus kan inte befinna sig hur långt ifrån varandra som helst. Om det är mer än 28° mellan solen och Merkurius, mer än 38° mellan solen och Venus eller mer än 76° mellan Merkurius och Venus, då har det blivit fel.

       Ascendenten och Medium Coeli kan aldrig mötas i en konjunktion eller hamna i opposition. Medium Coeli befinner sig alltid i horoskopets övre halva — hus sju till tolv — och oftast ungefär 90° från ascendenten (hus nio och tio). Ju närmare ekvatorn man kommer, desto närmare kvadraturen kommer ascendenten och Medium Coeli alltid att befinna sig.

       Ascendentens zodiaktecken är på nordliga breddgrader oftast Lejonet och Skorpionen, och minst ofta Väduren och Fiskarna. Den kan förstås hamna i vilket stjärntecken som helst, men om horoskopet gäller en svensk, i synnerhet någon född högre upp i Sverige, då bör man göra en extra kontroll om ascendenten hamnat i något av de sällsynta stjärntecknen.

       Neptunus och Pluto rör sig båda så långsamt att man snabbt lär sig ungefär var de kan befinna sig under 1900-talet. Under hela seklet rör sig Neptunus från Tvillingarna till Vattumannen och Pluto från Tvillingarna till Skytten. Du lär dig ganska snart var de befann sig i olika decennier. Likaså vet du att de aldrig under detta sekel bildat någon annan aspekt än sextilen — och det nästan hela tiden.

       Jupiter rör sig ett stjärntecken per år, ungefär 30°. Dess förflyttning är därför också lätt att lägga på minnet, på ett ungefär.

       Solen har förstås den mest välkända banan genom zodiaken. Kontrollera därför alltid om solen hamnat där den ska, i det stjärntecken som stämmer med födelsedatumet. Eftersom solen också alltid ska ha Merkurius och Venus till nära grannar, är mycket bevänt med en sådan uppmärksamhet.

       Retrograd är det bara de verkliga planeterna som kan förflytta sig. Inte ascendenten, Medium Coeli, solen eller månen.


NÄSTAAndra böcker av mig


Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Skapelsemyternas innehåll och mönster, samt hur de har tolkats genom århundradena, av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Nu även som Kindle ebok på Amazon.

Tao te ching, av Lao Tzu — översatt och kommenterad av Stefan Stenudd.

Tao te ching, taoismens källa

Den kinesiska klassikern om stillsamhetens livsvisdom enligt Lao Tzu, i svensk tolkning med utförliga förklaringar av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Meny


Allt om ditt stjärntecken och vad det säger om dig enligt astrologin:

Symbolen för Vädurens stjärntecken.Väduren


Symbolen för Oxens stjärntecken.Oxen


Symbolen för Tvillingarnas stjärntecken.Tvillingarna


Symbolen för Kräftans stjärntecken.Kräftan


Symbolen för Lejonets stjärntecken.Lejonet


Symbolen för Jungfruns stjärntecken.Jungfrun


Symbolen för Vågens stjärntecken.Vågen


Symbolen för Skorpionens stjärntecken.Skorpionen


Symbolen för Skyttens stjärntecken.Skytten


Symbolen för Stenbockens stjärntecken.Stenbocken


Symbolen för Vattumannens stjärntecken.Vattumannen


Symbolen för Fiskarnas stjärntecken.FiskarnaStjärnteckentest

Vilket stjärntecken är du mest lik?


Stjärntecken för alla datum

Räkna ut ditt astrologiska stjärntecken exakt.


Sveriges NATO-horoskop

Astrologisk analys av den svenska anslutningen till NATO.


Allt om horoskop och astrologi

Hela boken Ställ och tolka ditt horoskop online.

Förord


Astrologins beståndsdelar


Solen i horoskopet — ditt stjärntecken


Horoskopets kombinationer


Planeterna i zodiaken


Ascendenten (AC) och husen i zodiaken

AC i Väduren

AC i Oxen

AC i Tvillingarna

AC i Kräftan

AC i Lejonet

AC i Jungfrun

AC i Vågen

AC i Skorpionen

AC i Skytten

AC i Stenbocken

AC i Vattumannen

AC i Fiskarna


Planeterna i husen


Aspekterna i horoskopet


Tolkning av horoskopet


Några tolkningstekniker


Partnerhoroskop


Gör det själv


Efterord


Horoskop för nya millenniet

Astrologiska förutsägelser för hela 2000-talet, samt utförliga beskrivningar av hur astrologisk tolkning av Sveriges och hela världens horoskop går till.


Om Cookies och GDPR


My Astrology Site in English


Complete Horoscope

Complete Horoscope

My English website about true classical astrology and the complete horoscope, with many examples and explanations.


Mina andra hemsidor

På svenska:

Stenudd.se

Taoismen

Blogg

In English:

Stenudd.com

Tarot Card Meanings

I Ching Online


Mina astrologiböcker

Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd.

Horoskop för nya millenniet

Stefan Stenudds bok om horoskop för länder och hela världen, med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet och handledning i hur mundan astrologi går till. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd.

Your Health in Your Horoscope

Stefan Stenudd's book on medical astrology, how to use your horoscope to learn about your health. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Capricorn Zodiac Sign, by Stefan Stenudd.

Capricorn Zodiac Sign

Stefan Stenudd's book on the astrological meanings of the star sign Capricorn, its personality traits, compatibility with other signs, archetype, and on and on. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Stefan Stenudd

Stefan Stenudd


Om mig
Jag är författare till flera böcker om astrologi, samt annan facklitteratur och romaner. Jag är även idéhistoriker med forskning i skapelsemyternas tankemönster. Klicka på bilden för att komma till min hemsida.

Astrologi.nu — allt om astrologi, horoskop och stjärntecken.


© Stefan Stenudd, astrologi.nu