Allt om horoskop och astrologi
av Stefan Stenudd

MENY
STJÄRNTECKEN
HOROSKOP
TEST


Bildning och intelligens

Vad horoskopet visar


Utbildning är i så hög grad en fråga om klasstillhörighet och uppväxtmiljö, att jag här föredrar ordet "bildning". Med det menar jag mer allmänt personens inlärningsförmåga och kunskapstörst.


Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor.
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.

       Även intelligens är ett diffust begrepp, som få vågar sig på att definiera. Låt oss säga att det här gäller teoretisk fattningsförmåga och lätthet för abstraktioner, att kunna hantera och begripa komplicerade tankemodeller.

       Planeter att ta hänsyn till är ascendenten, solen, Merkurius och Uranus. Zodiaktecknen som hör hit är lufttecknen, Jungfrun och i mindre grad Skytten. Aktuella hus är första, tredje, femte, sjätte och elfte.

       Allmänt gäller då att i ju högre grad dessa beståndsdelar är integrerade med varandra, desto större är resurserna för bildning och potentialiteten av personens intelligens. Merkurius står för det mer ytliga, vardagliga tänkandet och den språkliga förmågan, medan Uranus symboliserar det sublima, det djup- och långtgående tänkandet. Likaså är Tvillingarnas stjärntecken det lättsammare och Vattumannen det allvarligare och mer analytiska. Vågen är framför allt logikens stjärntecken.

       På lek kan man säga att ett gott huvud har till exempel den som har ascendenten i sextil med Uranus i Vattumannen, elfte huset, och sextil med solen och Merkurius i konjunktion i Tvillingarna och tredje huset. Då är Uranus i trigon med sol- och Merkuriuskonjunktionen. Det sker till exempel den 7 juni 1998.

       Högre utbildning torde säkert den skaffa sig, som har Vattumannen i tredje eller femte huset och till exempel Saturnus i något av dessa hus.

       Tredje huset beskriver den grundläggande skolningen, medan man får titta i femte och kanske elfte för att ana sig till högre utbildningar. Merkurius är viktigast för den första skolningen och Uranus dominerar vid universitet och högskola.

       Merkurius i kvadratur eller opposition med andra planetpunkter betyder då förstås problem med inlärningen, samma sak för Uranus vid mer avancerade studier. Zodiaktecknet i tredje respektive femte och elfte huset visar hur personen fungerar och trivs i skolan.

       För den vanliga skolgången, grundskolan, kan en allmän bild ges av zodiaktecknet i tredje huset. En planet där, liksom framförallt Merkurius position i horoskopet, ger ytterligare informationer.


Skolmiljön för zodiaken i tredje huset

       Väduren i tredje huset ger konflikter, bråk och otålighet i skolan, en elev som inte vill sitta stilla.

       Oxen är foglig och tålmodig, men trög med att lära sig. Men det som en gång fastnar blir kvar. Föredrar praktiska ämnen.

       Tvillingarna har lätt för att lära men lika lätt för att glömma. Är otålig och håller sällan tyst.

       Kräftan tycker det är viktigare att trivas på skolan och få goda relationer till klasskamrater och lärare, än att lära sig saker.

       Lejonet är mån om sin roll i klassen, vill ge intryck av att kunna mer än han gör.

       Jungfrun visar stor flit och lydnad, men kan också irritera lärarna genom att ideligen ifrågasätta. Men han är i lika hög grad självkritisk.

       Vågen gör allt för att finna sin rätta plats i skolmiljön, och fungerar ypperligt så länge allt är rimligt, rättvist och logiskt — annars sparkar han bakut.

       Skorpionen vill inte bli korvstoppad med kunskaper, utan håller distans till inlärningen. Han aktar sig också för att ge en tydlig bild av vad han behärskar och inte behärskar. En del intresserar honom oerhört, annat är han helt likgiltig för.

       Skytten sitter helst och tittar ut genom fönstret, drömmer sig bort. Han kan ändå lära sig en hel del, av sådant som verkligen väcker hans intresse.

       Stenbocken tar i för kung och fosterland, vill lära sig allt, kunna allt och göra bäst ifrån sig på alla prov. Tar sig då förstås ibland vatten över huvudet.

       Vattumannen är otålig med baskunskaperna, vill hellre genast gå vidare till komplicerade ting och ställer många besvärliga frågor. Det kan vara si och så med allmänbildningen, men det han specialiserar sig på lär han sig allt om.

       Fiskarna gör helhjärtade försök men går ofta vilse. Han vill så väl men slumpen och den egna osäkerheten kan göra en del om intet. Han tror aldrig att han kan tillräckligt och är väldigt nervös inför prov.


NÄSTAAndra böcker av mig


Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Skapelsemyternas innehåll och mönster, samt hur de har tolkats genom århundradena, av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Nu även som Kindle ebok på Amazon.

Tao te ching, av Lao Tzu — översatt och kommenterad av Stefan Stenudd.

Tao te ching, taoismens källa

Den kinesiska klassikern om stillsamhetens livsvisdom enligt Lao Tzu, i svensk tolkning med utförliga förklaringar av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Meny


Allt om ditt stjärntecken och vad det säger om dig enligt astrologin:

Symbolen för Vädurens stjärntecken.Väduren


Symbolen för Oxens stjärntecken.Oxen


Symbolen för Tvillingarnas stjärntecken.Tvillingarna


Symbolen för Kräftans stjärntecken.Kräftan


Symbolen för Lejonets stjärntecken.Lejonet


Symbolen för Jungfruns stjärntecken.Jungfrun


Symbolen för Vågens stjärntecken.Vågen


Symbolen för Skorpionens stjärntecken.Skorpionen


Symbolen för Skyttens stjärntecken.Skytten


Symbolen för Stenbockens stjärntecken.Stenbocken


Symbolen för Vattumannens stjärntecken.Vattumannen


Symbolen för Fiskarnas stjärntecken.FiskarnaStjärnteckentest

Vilket stjärntecken är du mest lik?


Stjärntecken för alla datum

Räkna ut ditt astrologiska stjärntecken exakt.


Allt om horoskop och astrologi

Hela boken Ställ och tolka ditt horoskop online.

Förord


Astrologins beståndsdelar


Solen i horoskopet — ditt stjärntecken


Horoskopets kombinationer


Planeterna i zodiaken


Ascendenten (AC) och husen i zodiaken

AC i Väduren

AC i Oxen

AC i Tvillingarna

AC i Kräftan

AC i Lejonet

AC i Jungfrun

AC i Vågen

AC i Skorpionen

AC i Skytten

AC i Stenbocken

AC i Vattumannen

AC i Fiskarna


Planeterna i husen


Aspekterna i horoskopet


Tolkning av horoskopet


Några tolkningstekniker


Partnerhoroskop


Gör det själv


Efterord


Horoskop för nya millenniet

Astrologiska förutsägelser för hela 2000-talet, samt utförliga beskrivningar av hur astrologisk tolkning av Sveriges och hela världens horoskop går till.


Om Cookies och GDPR


My Astrology Site in English


Complete Horoscope

Complete Horoscope

My English website about true classical astrology and the complete horoscope, with many examples and explanations.


Mina andra hemsidor

På svenska:

Stenudd.se

Taoismen

Blogg

In English:

Stenudd.com

Tarot Card Meanings

I Ching Online


Mina astrologiböcker

Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd.

Horoskop för nya millenniet

Stefan Stenudds bok om horoskop för länder och hela världen, med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet och handledning i hur mundan astrologi går till. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd.

Your Health in Your Horoscope

Stefan Stenudd's book on medical astrology, how to use your horoscope to learn about your health. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Capricorn Zodiac Sign, by Stefan Stenudd.

Capricorn Zodiac Sign

Stefan Stenudd's book on the astrological meanings of the star sign Capricorn, its personality traits, compatibility with other signs, archetype, and on and on. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Stefan Stenudd

Stefan Stenudd


Om mig
Jag är författare till flera böcker om astrologi, samt annan facklitteratur och romaner. Jag är även idéhistoriker med forskning i skapelsemyternas tankemönster. Klicka på bilden för att komma till min hemsida.

Astrologi.nu — allt om astrologi, horoskop och stjärntecken.


© Stefan Stenudd, astrologi.nu