Allt om horoskop och astrologi
av Stefan Stenudd

MENY
STJÄRNTECKEN
HOROSKOP
TEST


Merkurius i zodiaken

Ditt intellekt

Symbolen för planeten Merkurius i tusch av Stefan Stenudd.


Merkurius är den minsta planeten i solsystemet, den snabbaste och den som ligger närmast solen. I horoskopet kommer Merkurius aldrig längre från solen än 28°. Denna lilla himlakropp står i astrologin för intellektet, det allmänna tänkandet och allt därmed besläktat.


Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor.
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.

       Det innebär tal och skrift och allt slags kommunikation. I horoskopet visar planeten hur personens tänkande och intellekt är beskaffat.

       Merkurius sägs härska över Tvillingarna, som är kommunikationens stjärntecken, men liksom Venus är Merkurius härskare över ännu ett stjärntecken: Jungfrun. Dessutom kan planeten sägas exaltera i Vågen, moralens stjärntecken, och i Fiskarna, som är trons stjärntecken.

       Man bör minnas att det inte är de allra djupaste tankarna som hör Merkurius till, om dessa har Uranus mer att säga. Merkurius tankar är de kvicka och omedelbara, de som ligger vardagen närmast. Detta kommer framför allt till uttryck i språket.

       Eftersom Merkurius aldrig kommer särskilt långt från solen på sin bana runt zodiaken, kan den bara vara antingen i samma stjärntecken som solen i horoskopet, eller i stjärntecknet före eller efter det.

       Det brukar allmänt sägas att bland horoskopets planeter hör Merkurius inte till de kraftfullaste eller mest betydande. Planeten trivs absolut bäst i lufttecknen, eftersom luft är tänkandets element. Av tillstånden är det rörliga bäst. Merkurius trivs sämst i jordtecknen (utom Jungfrun).


Merkurius och dess värv. Träsnitt av Hans Sebald Beham, 1530-talet.
Merkurius och dess värv. Träsnitt av Hans Sebald Beham, 1530-talet.


Merkurius i:

       Väduren är snabbtänkt, klar i huvudet med särskilt gott sinne för logik och matematik. Han fattar kvickt och har lätt att bita i nya idéer. Men han är otålig. Det han inte fattar snabbt vill han slänga ifrån sig.

       Oxen är långsam att begripa. Men när det väl klickat till, då sitter det. Vad han en gång lärt sig, det kan han för all framtid. Hans tankar går annars helst i snäva, jordnära banor, och att teoretisera ligger inte för honom.

       Tvillingarna tänker snabbt som vinden, och språk ligger verkligen för honom. Han vill dock inte fördjupa sig särskilt i ett ämne, utan favoriserar ett brett allmänt kunnande. Att generalisera är Tvillingarnas specialitet — inte att analysera.

       Kräftan är inte särdeles intellektuell av sig. Han har svårt att tillmäta tänkandet någon större betydelse, och det blir inte så mycket resonemang — mycket hellre ren intuition. Hans intuitiva slutsatser är dock begåvade och han kan, på det han känner för, vara rena naturbegåvningen.

       Lejonet överskattar sin egen förmåga, älskar långa högtravande resonemang, som han ofta har problem att slutföra. Han deklarerar högtidligt sina truismer och visdomsord, som ofta har ett sådant patos att de blir patetiska. Men även om han själv överskattar det, är hans intellekt starkt.

       Jungfrun tänker logiskt, analytiskt, utan att någonsin förhasta sig. Rationellt, effektivt, pålitligt. Han benar med förtjusning upp problemen i sina beståndsdelar, granskar kritiskt varje förslag till lösning och så vidare. Jungfruns tänkande drar åt det tekniska.

       Vågen är en för-och-emot-människa. "Å ena sidan... men å andra sidan..." Han har inga svårigheter med abstraktioner eller långledda teoretiska tankegångar. Intellektet är välordnat. Vågens tänkande kan vara mycket sofistikerat, och själv tror han alltid att så är fallet — även om det på andra inte alls gör det intrycket. Vågen betraktar omvärlden lite från ovan. Han är mycket logisk.

       Skorpionen är det smått förryckta intellektet, med associationer av de orimligaste arter. Han handskas med paradoxer som om de vore självklarheter och kan yttra tycken och tankar som inte på hundra år skulle falla andra in. Hans idéer är fascinerande — ofta totala överraskningar, ibland geniala, ibland stört omöjliga. "Varför inte?" säger han oberört och kläcker nästa absurditet.

       Skytten har det mest svårgripbara intellektet. Han svärmar för principer, logos och kategoriska imperativ. Skyttens tankar är ofta långt borta, sysselsatta med diffusa ting utan kontakt med verkligheten. Att konkretisera har han svårt för men en flödande lätthet för symbolik. Skytten har intuitiv förståelse för det komplexa. Han vill hellre förnya tänkandet än fördjupa det.

       Stenbocken är den konstruktiva tänkaren, som med logik och sunt förnuft obevekligt bygger sig fram till sina slutsatser. Han vill vara konkret och tydlig, och tycker inte att någonting borde vara så svårt. Han vill alltid fatta saker och ting, även när det betyder besvärligheter. Stenbocken tänker alltid framåt.

       Vattumannen är det kompetenta intellektet, den kloka analysen och den djupa kunskapen. Han når in till problemets kärna, hanterar hieroglyfer med skicklighet. Få ting går utöver hans förstånd. Vattumannen hör till dem som först förstår, och sedan — när kunskapen blir djupare — inser. När han tänker, händer stora ting.

       Fiskarna är det förvirrade intellektet, som hoppar hit och dit bland teorem och slutsatser och som aldrig riktigt når målet. Han gör allt han kan och bemödar sig verkligen, men när man frågar om han verkligen fattar, blir det ofta ett tveksamt "jag tror det" till svar. Han har sådan lätthet att acklimatisera sig till andras tankesystem, att han halkar och tappar sina egna referenser. Förvirring blir följden. Fiskarna har svårt att koncentrera sig.


Planeterna i zodiaken


Ascendenten

Medium Coeli

Månen

Merkurius

Venus

Mars

Jupiter

Saturnus

Uranus

Neptunus

Pluto


NÄSTAAndra böcker av mig


Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Skapelsemyternas innehåll och mönster, samt hur de har tolkats genom århundradena, av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Nu även som Kindle ebok på Amazon.

Tao te ching, av Lao Tzu — översatt och kommenterad av Stefan Stenudd.

Tao te ching, taoismens källa

Den kinesiska klassikern om stillsamhetens livsvisdom enligt Lao Tzu, i svensk tolkning med utförliga förklaringar av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Meny


Allt om ditt stjärntecken och vad det säger om dig enligt astrologin:

Symbolen för Vädurens stjärntecken.Väduren


Symbolen för Oxens stjärntecken.Oxen


Symbolen för Tvillingarnas stjärntecken.Tvillingarna


Symbolen för Kräftans stjärntecken.Kräftan


Symbolen för Lejonets stjärntecken.Lejonet


Symbolen för Jungfruns stjärntecken.Jungfrun


Symbolen för Vågens stjärntecken.Vågen


Symbolen för Skorpionens stjärntecken.Skorpionen


Symbolen för Skyttens stjärntecken.Skytten


Symbolen för Stenbockens stjärntecken.Stenbocken


Symbolen för Vattumannens stjärntecken.Vattumannen


Symbolen för Fiskarnas stjärntecken.FiskarnaStjärnteckentest

Vilket stjärntecken är du mest lik?


Stjärntecken för alla datum

Räkna ut ditt astrologiska stjärntecken exakt.


Sveriges NATO-horoskop

Astrologisk analys av den svenska anslutningen till NATO.


Allt om horoskop och astrologi

Hela boken Ställ och tolka ditt horoskop online.

Förord


Astrologins beståndsdelar


Solen i horoskopet — ditt stjärntecken


Horoskopets kombinationer


Planeterna i zodiaken


Ascendenten (AC) och husen i zodiaken

AC i Väduren

AC i Oxen

AC i Tvillingarna

AC i Kräftan

AC i Lejonet

AC i Jungfrun

AC i Vågen

AC i Skorpionen

AC i Skytten

AC i Stenbocken

AC i Vattumannen

AC i Fiskarna


Planeterna i husen


Aspekterna i horoskopet


Tolkning av horoskopet


Några tolkningstekniker


Partnerhoroskop


Gör det själv


Efterord


Horoskop för nya millenniet

Astrologiska förutsägelser för hela 2000-talet, samt utförliga beskrivningar av hur astrologisk tolkning av Sveriges och hela världens horoskop går till.


Om Cookies och GDPR


My Astrology Site in English


Complete Horoscope

Complete Horoscope

My English website about true classical astrology and the complete horoscope, with many examples and explanations.


Mina andra hemsidor

På svenska:

Stenudd.se

Taoismen

Blogg

In English:

Stenudd.com

Tarot Card Meanings

I Ching Online


Mina astrologiböcker

Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd.

Horoskop för nya millenniet

Stefan Stenudds bok om horoskop för länder och hela världen, med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet och handledning i hur mundan astrologi går till. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd.

Your Health in Your Horoscope

Stefan Stenudd's book on medical astrology, how to use your horoscope to learn about your health. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Capricorn Zodiac Sign, by Stefan Stenudd.

Capricorn Zodiac Sign

Stefan Stenudd's book on the astrological meanings of the star sign Capricorn, its personality traits, compatibility with other signs, archetype, and on and on. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Stefan Stenudd

Stefan Stenudd


Om mig
Jag är författare till flera böcker om astrologi, samt annan facklitteratur och romaner. Jag är även idéhistoriker med forskning i skapelsemyternas tankemönster. Klicka på bilden för att komma till min hemsida.

Astrologi.nu — allt om astrologi, horoskop och stjärntecken.


© Stefan Stenudd, astrologi.nu