Allt om horoskop och astrologi
av Stefan Stenudd

MENY
STJÄRNTECKEN
HOROSKOP
TEST


Månen i zodiaken

Din själ

Symbolen för månen i tusch av Stefan Stenudd.


Trots att månen enbart är en satellit till jorden, räknas den i astrologin till planeterna och — på grund av sin närhet — som en av de viktiga. Man brukar säga att månen står för en persons själsliga sida.


Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor.
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.

       Själen är den del av personligheten som kommer till uttryck i känslolivet, i hur man upplever och reagerar på sin tillvaro. Behov som inte har uppenbara orsaker, törstar som driver oss, de hör det själsliga till.

       Ascendenten, solen och månen bildar en treenighet som delar på personens jag i horoskopet. De står i tur och ordning för den yttre gestalten, det andliga och det själsliga jaget. Man brukar också säga att solen i horoskopet representerar det faderliga och manliga, som traditionen ser det, och månen det moderliga och kvinnliga.

       Vad månen visar är alltså personens själsliga och känslomässiga natur. Vad som väcker känslor, hur starka de är och hur djupa och varaktiga. Känslorna rent allmänt, som ett uttryck för personligheten och som en reaktion på livets intryck.

       Månen sägs härska över Kräftans stjärntecken, som rör just känslolivet, ömhet och medmänsklig värme. Den exalterar i Oxen, trygghetens stjärntecken.

       Månen ger en bild av den själsliga sidan av tillvaron, det som när och färgar känslolivet. Hur det känns att finnas till.

       Näst ascendenten och Medium Coeli är månen den planetpunkt i horoskopet som rör sig snabbast genom zodiaken. Ungefär ett halvt stjärntecken per dag. Dess starkaste inflytande gäller människans inre — det som mest bara visar sig i privatlivet. Många astrologer menar att månens position till och med är viktigare än solens, och i forna tider, före astronomin och teleskopen, var dess roll betydligt mer dominerande än nu.

       Ascendent, sol och måne är de ojämförligt starkaste punkterna i horoskopet, som kräver mest hänsyn vid tolkningen. Det är utifrån deras positioner man bör tolka övriga planeters lägen.

       Månen passar bäst i vattentecknen, eftersom vatten är känslornas element — därnäst jord. Sämst trivs månen i de expansiva elementen, luft och eld, speciellt kanske de kardinala Väduren och Vågen.


Månen och dess värv. Träsnitt av Hans Sebald Beham, 1530-talet.
Månen och dess värv. Träsnitt av Hans Sebald Beham, 1530-talet.


Månen i:

       Väduren har snabba, kortvariga känslor som sällan fastnar eller ens lämnar spår i minnet. Det kan vara strålande entusiasm och plötsliga utbrott — liksom ur tomma luften. Sällan mera. Vädurens känslor är som tomtebloss. De har svårt att förhålla sig till speciella objekt eller personer, ändå brusar de upp och är trotsiga.

       Oxen har trögväckta men oändligt varaktiga känslor. En tydlig förtjusning över tillvarons alla vardagligheter och ett innerligt förhållande till tingen. Alla prylar vårdas ömt. Det finns en innerlighet i förhållande till livet, som på ytan bara anas. Oxen har starka känslor, även om de sällan kommer till uttryck.

       Tvillingarna har inte särskilt djupa känslor. Där finns ett brett register av känslomässiga förhållanden till allt och alla, men sällan av djupare art. Man kan säga att Tvillingarna är känslomässigt handikappade, det blir aldrig något som känns särskilt djupt. De har en ytlig charm som attraherar, och är nästan helt ointresserade av det materiella.

       Kräftan har starka, varma känslor som räcker till för hela världen. Vadhelst — betydelselöst eller avgörande — väcker starka reaktioner. Kräftan har lätt för att gråta och vill alltid vårda och vörda. Hans känslor är som en vårflod — de svämmar över och dränker allt i sin väg. Allra starkast är känslorna för hemmet och familjen.

       Lejonet har känslor nästan bara för sig själv. Han tycker om att visa sina känslor, ju större och tydligare desto bättre: "Se på mig." Stark dragning åt exhibitionism. Han kan vara tjurig som ett barn om han inte får sin vilja fram. Lejonets känslor är starka, tydliga och färggranna.

       Jungfrun har sina känslor djupt nedgrävda i det inre. För att locka fram dem krävs tid och tålamod. Mestadels visar Jungfrun inte vad han känner, utan det stannar innanför skalet. Gnager och trycker. Det som kommer ut är väldigt kontrollerat och censurerat. Jungfrun är känslomässigt hämmad, men de känslor som väcks har ett slags måttlighetens tjusning.

       Vågen har ett noga balanserat känsloliv, men när den balansen rubbas blir han smått hysterisk. "Lugn, lugn", manar han och har stor förmåga att åstadkomma det. Vågen utstrålar ett slags harmoni, men man kan ana att den kan brista, och i så fall händer grejer. Vågen är "cool".

       Skorpionen har känslor som är vätebomber, men han håller själv i alla utlösarknappar. Styrkan och häftigheten kommer liksom på hans egen beställning — inte särskilt spontant men ändå med sådan energi att folk baxnar. Skorpionens känslor är som syra. Men han själv är av glas och verkar aldrig bli skadad, trots de många, oerhörda utbrotten. Omgivningen däremot har svårt att skydda sig — särskilt som han lockar dem till att leva ut hans egna behov.

       Skytten har känslor, men av så subtil och abstrakt art att andra kan uppfatta honom som känslokall. Ser man Skyttens känslomässighet (den kan sällan mer än anas) så verkar den gälla för någonting annat, långt borta. Som om Skytten mer vore medlem av galaxernas familj än människornas. Skyttens känslor är diffusa och svävande men glöder av vilja till förändring och experiment. Han vill att hans känsloliv ska vara ombytligt och originellt. Engagemang för stunden.

       Stenbocken har känslor av en praktisk sort. Egentligen lever de aldrig ett eget liv, utan ges en kammare av hans inre att flänga runt i. Sällan låter han dem spontant inkräkta på vardagslivet, men han kan gärna använda dem för att uppnå det han vill. Stenbocken tror att han är den som härskar över känslolivet. Därför händer det ofta att han laborerar med andras känslor. Han sitter lite fast, vill gärna visa känslosamhet, men det är som om det inte vill fungera.

       Vattumannen har tungsinnet inom sig, anlag för ångest och depressioner. Att smaka på hans känslor är som att falla ner i en mörk brunn. Vattumannen suckar ofta och tungt, hans känslor plågar honom, men han låter dem ändå växa och manifestera sig. Andra blir imponerade av hans känslors stora djup och allvar. De är alltid tydligt äkta.

       Fiskarna har ett tumultartat känsloliv. Här far allt om vartannat, som Fisken själv inte får någon rätsida på. Mestadels vet han inte riktigt vad han känner, och där finns alltid frustration och oro. Han sitter som på nålar. Han försöker och försöker att häfta fast vid livet, med allt sitt hjärta, men alltid rycks han loss igen. Han tycker det är svårt att leva.


Planeterna i zodiaken


Ascendenten

Medium Coeli

Månen

Merkurius

Venus

Mars

Jupiter

Saturnus

Uranus

Neptunus

Pluto


NÄSTAAndra böcker av mig


Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Skapelsemyternas innehåll och mönster, samt hur de har tolkats genom århundradena, av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Nu även som Kindle ebok på Amazon.

Tao te ching, av Lao Tzu — översatt och kommenterad av Stefan Stenudd.

Tao te ching, taoismens källa

Den kinesiska klassikern om stillsamhetens livsvisdom enligt Lao Tzu, i svensk tolkning med utförliga förklaringar av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Meny


Allt om ditt stjärntecken och vad det säger om dig enligt astrologin:

Symbolen för Vädurens stjärntecken.Väduren


Symbolen för Oxens stjärntecken.Oxen


Symbolen för Tvillingarnas stjärntecken.Tvillingarna


Symbolen för Kräftans stjärntecken.Kräftan


Symbolen för Lejonets stjärntecken.Lejonet


Symbolen för Jungfruns stjärntecken.Jungfrun


Symbolen för Vågens stjärntecken.Vågen


Symbolen för Skorpionens stjärntecken.Skorpionen


Symbolen för Skyttens stjärntecken.Skytten


Symbolen för Stenbockens stjärntecken.Stenbocken


Symbolen för Vattumannens stjärntecken.Vattumannen


Symbolen för Fiskarnas stjärntecken.FiskarnaStjärnteckentest

Vilket stjärntecken är du mest lik?


Stjärntecken för alla datum

Räkna ut ditt astrologiska stjärntecken exakt.


Sveriges NATO-horoskop

Astrologisk analys av den svenska anslutningen till NATO.


Allt om horoskop och astrologi

Hela boken Ställ och tolka ditt horoskop online.

Förord


Astrologins beståndsdelar


Solen i horoskopet — ditt stjärntecken


Horoskopets kombinationer


Planeterna i zodiaken


Ascendenten (AC) och husen i zodiaken

AC i Väduren

AC i Oxen

AC i Tvillingarna

AC i Kräftan

AC i Lejonet

AC i Jungfrun

AC i Vågen

AC i Skorpionen

AC i Skytten

AC i Stenbocken

AC i Vattumannen

AC i Fiskarna


Planeterna i husen


Aspekterna i horoskopet


Tolkning av horoskopet


Några tolkningstekniker


Partnerhoroskop


Gör det själv


Efterord


Horoskop för nya millenniet

Astrologiska förutsägelser för hela 2000-talet, samt utförliga beskrivningar av hur astrologisk tolkning av Sveriges och hela världens horoskop går till.


Om Cookies och GDPR


My Astrology Site in English


Complete Horoscope

Complete Horoscope

My English website about true classical astrology and the complete horoscope, with many examples and explanations.


Mina andra hemsidor

På svenska:

Stenudd.se

Taoismen

Blogg

In English:

Stenudd.com

Tarot Card Meanings

I Ching Online


Mina astrologiböcker

Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd.

Horoskop för nya millenniet

Stefan Stenudds bok om horoskop för länder och hela världen, med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet och handledning i hur mundan astrologi går till. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd.

Your Health in Your Horoscope

Stefan Stenudd's book on medical astrology, how to use your horoscope to learn about your health. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Capricorn Zodiac Sign, by Stefan Stenudd.

Capricorn Zodiac Sign

Stefan Stenudd's book on the astrological meanings of the star sign Capricorn, its personality traits, compatibility with other signs, archetype, and on and on. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Stefan Stenudd

Stefan Stenudd


Om mig
Jag är författare till flera böcker om astrologi, samt annan facklitteratur och romaner. Jag är även idéhistoriker med forskning i skapelsemyternas tankemönster. Klicka på bilden för att komma till min hemsida.

Astrologi.nu — allt om astrologi, horoskop och stjärntecken.


© Stefan Stenudd, astrologi.nu