Allt om horoskop och astrologi
av Stefan Stenudd

MENY
STJÄRNTECKEN
HOROSKOP
TEST


Ascendenten i zodiaken

Din gestalt

Symbolen för Ascendenten i tusch av Stefan Stenudd.


Ascendenten är namnet på den punkt på zodiaken som vid födelsetillfället just är på väg upp över horisonten i öster. Namnet kommer från latinet och betyder ungefär stigande. Man förkortar det ofta till Asc eller AC.

       Den är alltså egentligen ingen himlakropp, utan endast en tänkt punkt, precis som Medium Coeli, och båda dessa punkter följer jordens dygnsrotation. På ett dygn har ascendenten gått hela zodiaken runt, 360°, och det gör att människor som är födda på samma dag ändå kan visa stora olikheter.


Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor.
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.

       Ascendenten är också den punkt som bildar startgräns för första huset och därmed bestämmer alla husplaceringar i horoskopet.

       Ascendentens förflyttning är en komplicerad historia. Medelförflyttningen är så snabb som 1° var fjärde minut men den flyttar sig olika fort i olika zodiaktecken. Snabbheten gör att om man inte vet det exakta födelseklockslaget, kan ascendenten hamna väldigt fel i horoskopet, och därmed även alla husen. Känner man bara till en persons födelsedatum, och inte klockslaget, så är det inte möjligt att bestämma vare sig ascendent eller Medium Coeli.

       Ascendenten sägs i horoskopet representera personens yttre gestalt, det som andra allra först lägger märke till, vad han på ytan verkar vara för en. Punkten beskriver vilket intryck man gör på främlingar, och sådana som man bara umgås helt ytligt med. Ascendenten är det intryck man själv strävar efter att göra på andra, den man utger sig för att vara.

       Traditionell astrologi menar också att en persons rent fysiska utseende, hållning och klädsel visas av ascendenten. Därför är det inte underligt att ascendenten är den punkt i horoskopet som näst efter solen brukar ges den största betydelsen.

       Att säga att ascendenten skulle ge en bild av människors fysiska utseende kan vara att gå lite väl långt, men det hör till traditionen. Man borde dock kunna fastställa vissa grunddrag hos de olika stjärntecknen, särskilt efter deras element och tillstånd.

       Så borde till exempel de med ascendenten i eldtecken klä sig ganska pråligt och föredra färger som rött och gult och klara pastelltoner, jordtecken klä sig alldagligt och favorisera bruntoner och uppblandade, diskreta färger, lufttecken klä sig ledigt och elegant, med dragning åt blått och andra kalla färger — gärna mycket ljusa, vattentecken ha ganska vanliga plagg i mjuka och tjocka tyger, och föredra de varma, djupa färgerna som skogsgrönt och violett.

       De med ascendenten i kardinala stjärntecken bör ha en energisk gång och ivrigt rörelseschema, i fasta stjärntecken ett sävligt sätt att gå och röra sig och i rörliga stjärntecken ett mer okontrollerat eller impulsivt sätt att röra sig.

       Ascendenten visar i horoskopet alltid på ens yttre gestalt, vad man verkar vara. Ens "roll". Det varierar hos människor i vilken grad de efterlever sin "roll" och handlar efter den. Det förstahandsintryck folk ger brukar dock komma ascendenten närmast.


Ascendenten i:

       Väduren ger en sprittande aktiv person, alltid i gång med något och alltid mitt i elden. Han är den som knappt verkar kunna sitta stilla för ett ögonblick, och går så fort som andra springer. En impulsiv och lysten typ, som glatt kastar sig över utmaningar och älskar att kämpa och mäta sina krafter med andra. Till utseendet torde han kunna vara lång och spänstig med snabba rörelser och ljust, kanske rött hår. Hög panna, höga kindknotor och en kraftig haka. En hel del muskler av den kvicka sorten.

       Oxen är den vardagliga typen, som håller sig på jorden och mestadels är tyst och en aning blygsam. Han är sävlig och godmodig och inte den som gör så mycket väsen av sig. Pålitlig verkar han vara, och händig. Till utseendet en något kort och satt människa, med tjockt om än kortklippt hår och grova händer. Brett huvud och stora öron. Ofta stark men sällan snabb.

       Tvillingarna är umgängesmänniskan, som alltid är talför och med lätthet tar kontakt och charmerar och konverserar. Han ger intryck av att vara intellektuell, om än utan något större djup, snarare den som vet lite om det mesta. Han verkar därför ganska ytlig och okoncentrerad. Till utseendet är han ofta lång och smal och rätt elegant. Rör sig snabbt och lätt och gestikulerar mycket. Ler ofta och har en pigg blick som sällan står stilla. Ljus i hyn och ganska blont hår. Kanske lite darrhänt.

       Kräftan är känslomänniskan, med ömhet och slösande vänlighet inför andra. Artig och omtänksam i allt sitt handlande, och den som verkar utstråla värme. Han vill aldrig ha ovänner och kan därför vara eftergiven, fast ändå inte utan inflytande. Tycker om att visa uppskattning och har alltid blommor och choklad med sig. Han brukar vara ganska kort till växten, med lite hull på kroppen, brunt hår och stora, bruna ögon. Fylliga läppar och har lätt för att rodna. Korta, ovanligt släta fingrar och ett runt ansikte.

       Lejonet är den stolte och aningen högdragne, som mest verkar tänka på sig själv, och med envishet alltid ska driva igenom sin egen vilja. Njutningslysten och otålig mot andra. Han vill helst vara den som leder och bestämmer. En självupptagen person, med kraftig, bred kropp och högburet huvud. Blond och rakryggad. Stora händer, bred mun. När han talar hörs det tydligt att han inte vill bli avbruten och att han begär att alla ska lyssna uppmärksamt.

       Jungfrun är den flitige och kritiske, som aldrig är riktigt nöjd, varken med sig själv eller med andra. Han är den som jämt har eftertankens ifrågasättanden på läpparna, och ofta visar ovilja gentemot andras infall. Allt ska granskas en och flera gånger, innan det godkänns. Han är ofta kortvuxen, med cendréfärgat hår och melerade ögon. Ögonen ligger nära varandra och strax under ögonbrynen. Munnen är rätt liten och haklinjen skarpt markerad. Axlarna kan vara en aning hoptryckta, och kroppsställningen en smula framåtböjd. Han har stor aptit.

       Vågen är moralisten, som alltid har etiska åsikter och åsikter över huvud taget. Han är principmänniskan, som hyllar självdisciplin och allas ansvar. Undviker bråk och vill att alla ska vara överens och att balans ska råda. Måttlighetsivrare och lagom-människa. Ofta verkar han velig, har svårt att bestämma sig och välja. Han är dock mycket bestämd i sina åsikter, så fort det gäller principsaker. Vågen kan vara lång och mycket blond, med rak hållning och ett stilfullt uppträdande. Smal näsa och högt hårfäste. Klär sig alltid propert och har inga svårigheter att sitta stilla.

       Skorpionen är den passionerade, häftiga typen, som älskar att överraska och chockera. Han är oberäknelig och med den allra största förtjusning helt opålitlig. Snar till såväl glädje som vrede, och med tycke för det aningen perverterade. Han ger alltid intryck av att vara väldigt sexuell och en som lever oerhört intensivt. Ändå visar han behärskning och är inte den som faller till föga för känslor i brådrasket. Stormarna inom honom kan omgivningen blott ana. Han är mörk och ganska kort. Ögonen är mörka, nästan svarta, och blicken lurig. Skarpa anletsdrag, många rynkor och en senig kropp. Han rör sig häftigt och oberäkneligt, och tycker om att vara fruktad.

       Skytten tycks leva från dag till dag, och vill aldrig engagera sig i något, eller binda sig till någon. Frihet är en livsnödvändighet, liksom maximal rörlighet. Han lever mest som en nomad. Vill aldrig stanna länge på samma ställe och är inte särskilt intresserad, vad än det gäller. Han kan gott ge ett intryck av världsfrånvändhet, och ögonen är oklart fixerade vid punkter bortom horisonten. Han bör vara lång och mellanblond, ha ljusa, kanske blå ögon, tunna läppar och smalt ansikte. Långa armar, ben och fingrar. Han går som om han svävade, med långa kliv. Håret är tovigt, halsen lång och smal. Gillar friluftsliv.

       Stenbocken är den företagsamme, som alltid verkar vara på hugget och hårt engagerad i än det ena, än det andra projektet. Han ger intryck av kompetens och stor förmåga. Den som klarar det mesta och alltid har stora planer, som han gärna drar med sig andra i. Han kan verka vara något av en streber, en karriärmänniska. Oerhört rakryggad och med ett bestämt handslag. Rör sig alltid målmedvetet, brådskande, och kan vara både stor och kraftig. Klär sig medvetet praktiskt och ganska korrekt, om än fantasilöst. Talar högt och tydligt.

       Vattumannen är den betänksamma, allvarliga gestalten, ofta med benägenhet för djupa funderingar och kanske dysterhet. Han tar allt väldigt allvarligt och verkar alltid ha huvudet fullt. Han ger intryck av att vara både begåvad och bildad och inger respekt. Han är reslig men sävlig och sjunker liksom ihop när han sätter sig. Breda axlar och platt kropp, avlångt ansikte. Han åldras tidigt men nobelt och är ofta den som lever på hälsokost och sysslar med förädlande ting.

       Fiskarna är den vilsna själen, som irrar omkring i tillvaron utan att veta varken vart eller vad han vill. Han letar sig genom livet, utan att någonsin riktigt finna något. Prövar allt möjligt, misslyckas ofta och verkar leva ett liv fullt av motgångar. Men han är mottaglig för de flesta förslag, väldigt öppen och definitivt den som aldrig fördömer utan att ha prövat. Han ger allt och alla chansen, och uppträder med den största ödmjukhet. Rör sig kanske en aning okontrollerat, med yviga gester, och är liten eller krum. Rynkig panna och tidigt glesnande hår, vek kropp och illasittande kläder. Han har den sortens charm som väcker sympati.


Planeterna i zodiaken


Ascendenten

Medium Coeli

Månen

Merkurius

Venus

Mars

Jupiter

Saturnus

Uranus

Neptunus

Pluto


NÄSTAAndra böcker av mig


Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Skapelsemyternas innehåll och mönster, samt hur de har tolkats genom århundradena, av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Tao te ching, av Lao Tzu — översatt och kommenterad av Stefan Stenudd.

Tao te ching, taoismens källa

Den kinesiska klassikern om stillsamhetens livsvisdom enligt Lao Tzu, i svensk tolkning med utförliga förklaringar av Stefan Stenudd. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Meny


Allt om ditt stjärntecken och vad det säger om dig enligt astrologin:

Symbolen för Vädurens stjärntecken.Väduren


Symbolen för Oxens stjärntecken.Oxen


Symbolen för Tvillingarnas stjärntecken.Tvillingarna


Symbolen för Kräftans stjärntecken.Kräftan


Symbolen för Lejonets stjärntecken.Lejonet


Symbolen för Jungfruns stjärntecken.Jungfrun


Symbolen för Vågens stjärntecken.Vågen


Symbolen för Skorpionens stjärntecken.Skorpionen


Symbolen för Skyttens stjärntecken.Skytten


Symbolen för Stenbockens stjärntecken.Stenbocken


Symbolen för Vattumannens stjärntecken.Vattumannen


Symbolen för Fiskarnas stjärntecken.FiskarnaStjärnteckentest

Vilket stjärntecken är du mest lik?


Stjärntecken för alla datum

Räkna ut ditt astrologiska stjärntecken exakt.


Allt om horoskop och astrologi

Hela boken Ställ och tolka ditt horoskop online.

Förord


Astrologins beståndsdelar


Solen i horoskopet — ditt stjärntecken


Horoskopets kombinationer


Planeterna i zodiaken


Ascendenten (AC) och husen i zodiaken

AC i Väduren

AC i Oxen

AC i Tvillingarna

AC i Kräftan

AC i Lejonet

AC i Jungfrun

AC i Vågen

AC i Skorpionen

AC i Skytten

AC i Stenbocken

AC i Vattumannen

AC i Fiskarna


Planeterna i husen


Aspekterna i horoskopet


Tolkning av horoskopet


Några tolkningstekniker


Partnerhoroskop


Gör det själv


Efterord


Horoskop för nya millenniet

Astrologiska förutsägelser för hela 2000-talet, samt utförliga beskrivningar av hur astrologisk tolkning av Sveriges och hela världens horoskop går till.


Om Cookies och GDPR


My Astrology Site in English


Complete Horoscope

Complete Horoscope

My English website about true classical astrology and the complete horoscope, with many examples and explanations.


Mina andra hemsidor

På svenska:

Stenudd.se

Taoismen

Blogg

In English:

Stenudd.com

Tarot Card Meanings

I Ching Online


Mina astrologiböcker

Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd

Ställ och tolka ditt horoskop

Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd.

Horoskop för nya millenniet

Stefan Stenudds bok om horoskop för länder och hela världen, med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet och handledning i hur mundan astrologi går till. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd.

Your Health in Your Horoscope

Stefan Stenudd's book on medical astrology, how to use your horoscope to learn about your health. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Capricorn Zodiac Sign, by Stefan Stenudd.

Capricorn Zodiac Sign

Stefan Stenudd's book on the astrological meanings of the star sign Capricorn, its personality traits, compatibility with other signs, archetype, and on and on. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.


Stefan Stenudd

Stefan Stenudd


Om mig
Jag är författare till flera böcker om astrologi, samt annan facklitteratur och romaner. Jag är även idéhistoriker med forskning i skapelsemyternas tankemönster. Klicka på bilden för att komma till min hemsida.

Astrologi.nu — allt om astrologi, horoskop och stjärntecken.


© Stefan Stenudd, astrologi.nu